نوشته شده توسط : ساحل

مجازی سازی سرور یعنی مستقل کردن سرویس دهنده های نرم افزاری و سیستم عامل‌ها از سخت اسباب یک سرور، به عبارت دیگر راه اندازی یک سرویس و یا سیستم عامل بر روی یک بستر واسطه

مزایای به کارگیری سرورهای مجازی در مقایسه با ساختار سنتی:

کاهش هزینه خرید یک سرور مشکل افزاری برای هر سیستم عامل و یا سرویس دهنده ای
ایزوله کردن گونه ها سرویس‌ها و سرویس دهنده ها بر روی یک دشوار افزار
استفاده بهینه از منابع سرورهای موجود و کاهش هزینه برق و سرمایش
مدیریت یکپارچه و انعطاف پذیری سیستم‌ها
تخصیص منابع موجود اعم از پردازشگر، حافظه، کارت شبکه، و هارد دیسک به هر ماشین مجازی به میزان مورد دربایستن و تغییر آن در صورت لزوم
کاهش میزان فضای اشغال شده توسط سرورها
کاهش Down Time در شبکه
از بین بردن Hardware Dependency
….
مجازی‌سازی سرورها
سرور مجازی
یکی از تکنیک‌های جدید در بازار پیشه استفاده از مجازی سازی سرور می‌باشد. به راستی امروزه مجازی سازی سرور جز اصلی بیشتر مراکز داده هدف می‌شود.
علت آن نیز می‌توان به علت امکاناتی باشد که مجازی سازی سرور در اختیار مدیران دسته تکنولوژی اطلاعات و ارتباطات جهت مدیریت بهتر پیمان می‌دهد.
و از جانب سایر مجازی سازی سرور با امکان افزایش راندمان در استفاده از تقسیم سخت افزاری با ایجاد تفریق هزینه ها نیز مورد توجه می‌باشد.
تعریف مجازی سازی سرور عبارت است راهکار و روشی که سبب می‌شود چندین سیستم عامل کاربر به شکل همزمان روی یک میزبان سخت افزاری قرار گیرد.
به شکل غالب پیشه مجازی سازی توسط یک نرم اسباب صورت گرفته و سبب اجرای برنامه کاربردی بر روی دشوار افزارهای متفاوتی که هستی فیزیکی ندارند را امکان پذیر می‌کند.

علت استفاده از مجازی سازی سرور
اگر طی سالیان ماضی شما به عنوان یکتا از کارمندان یک سازمان به یک سرور نیازمند بودید و تقاضا آن را می‌کردید این کار با یک پروسه طولانی و زمان بر به اتفاق بود.
زیرا باید مناقصه ای جهت خرید سرور صورت می‌گرفت و سپس سیستم عامل روی آن نصب و راه اندازی شده و سپس به شما تحویل دیتا می‌شد.
اما امروزه با به کارگیری فناوری مجازی سازی سرور شما به راحتی می‌توانید در بازه زمانی کوتاه آن را تحویل گرفته و حتی با روش‌ها و قابلیت‌های clone و template می‌توان بازه زمانی جهت نصب سیستم عامل را نیز حذف کرده و این قضیه بازه تحویل دریافت سرور را نیز کوتاه تر می‌کند.
در گذشته قبل از برپایی تکنولوژی مجازی سازی سرور، ادارات و سازمان‌ها جهت امور کاری خویش از یک برند خاص سرورهای مشکل افزاری و همین طور تجهیزات و وسایل مربوطه بهره‌گیری می‌کردند.
اما امروزه با مجازی سازی سرور شما از این گزینش راحت شده و می‌توانید به هر شکل از سروری که گرایش دارید کاربرد کنید.
زیرا از عقیده فناوری و فن آوری مجازی سازی مشکل افزاری همیشه یک قدم عقب‌تر از روش‌های مجازی سیستم عامل‌ها بوده است.
و ایجاد همسویی در سطح سیستم عامل و hyper visor ها صورت گرفته و همین عامل سبب بالا رفتن قدرت نرمش پذیری مدیران مراکز داده و شبکه شده و به آن‌ها اجازه استفاده از هر نوع دشوار افزاری جهت استفاده را می‌دهد. حتی با مجازی سازی سرور به راحتی سایر شما می‌توانید از یک مشکل اسباب به سخت اسباب سایر انتقال پیدا کنید.

مزایای مجازی سازی سرور
صرفه جویی در مصرف انرژی
کاهش میزان فضای مصرفی در داده سنتر
استفاده چندین تن به طور اشتراکی از سرور و بالا بردن سهم وری
صرفه جویی در مقدار فضای مورد بیچارگی جهت مکان‌های سرویس دهنده ها
مدیریت بهتر شبکه و ایجاد انعطاف پذیری
افزایش ظرفیت شبکه و نرمش پذیری بیشتر آن
فرآیند حفاظت و پشتیبانی آسان‌تر
افزایش و بازدهی بیشتر طاقت عملیاتی با استفاده از سرور مجازی
ایجاد امنیت بیشتر سیستم‌ها
کاهش پیچیدگی های عملیاتی

کاهش خرج خرید دشوار افزاری

 

منبع : 

https://avashnet.com/server-virtualization/



:: بازدید از این مطلب : 116
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 8 فروردين 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : ساحل

میسیون تلفیق مجلس در اولین دور بررسی شورای نگهبان به ‌دلیل وجود ابهام در رعایت قراردادهای معتبر منعقدشده اپراتورها و نحوه‌ی دقیق هزینه‌کرد منابع مازاد بر مبلغ مذکور، به مجلس بازگردانده شد. حال با رفع این ابهام‌ها و اصلاح مصوبه، شورای نگهبان مصوبه را تأیید کرده است.

بر اساس مصوبه‌ی کمیسیون تلفیق ۱۴۰۰، حق‌الامتیاز و حق‌السهم دولت از کارورهای ارائه‌دهنده خدمات مخابراتی پس از پایان قرارداد فعلی آن‌ها ۱۰ واحد درصد (۱۰ درصد) افزایش یافته است و به حساب درآمد عمومی ردیف ۱۳۰۴۰۴ تا سقف مبلغ ۱۲۹ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال نزد خزانه‌داری کل کشور واریز می‌شود. منابع درآمدی حاصل از این افزایش از هر اپراتور، تا سقف ۲۰ هزار میلیارد ریال با نظارت مرکز ملی فضای مجازی، صرف توسعه‌ی زیرساخت همان اپراتور در بستر شبکه ملی اطلاعات می‌شود و اپراتورهای ارائه‌دهنده خدمات، اجازه‌ی افزایش تعرفه‌ی اینترنتی مصرفی در سال ۱۴۰۰ ندارند.

در ادامه آمده است که منابع حاصل از حق‌السهم دولت از اپراتورها و شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ی خدمات اینترنت مازاد بر ۶۹ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال در ردیف ۱۳۰۴۰۴ صرف موارد زیر می‌شود:

  • توسعه زیرساخت ۵ میلیون پورت اینترنت ثابت پرسرعت توسط شرکت مخابرات ایران که امکان ارائه‌ی خدمات صوت و تصویری پیشرفته را داشته باشد
  • حمایت از تولید محتوا در فضای مجازی
  • پروژه‌ها و طرح‌های مرتبط با فضای مجازی تحت نظارت و راهبرد مرکز ملی و در راستای مصوبات شورای ‌عالی فضای مجازی به‌خصوص «طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات» مصوب شهریور ۱۳۹۹ با اولویت بومی‌سازی تجهیزات و خدمات امنیت و تولید محتوا و سالم‌سازی، ذخیره‌سازی و پردازش کلان داده‌ها حمایت از توسعه‌ی هوشمندسازی در قوای سه‌گانه و نیروی انتظامی و ایجاد یک زیرساخت مرجع ملی به ‌نحوی که امکان نظارت برخط و قابل اتکای سهم ترافیک داخلی در کل مصرف اینترنت کشور فراهم شود
  • وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است اقدامات مشخص‌شده در طرح سند کلان شبکه ملی اطلاعات در افق ۱۴۰۰ را محقق کند
  • مسؤولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر و نظارت بر آن هم بر عهده‌ی سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر فضای مجازی (ساترا) سازمان صدا و سیما است و سازمان صدا و سیما موظف است در راستای حفظ ارزش‌های ایرانی – اسلامی و نظام خانواده بر تمام مراحل تولید آثار حرفه‌ای در فضای مجازی نظارت کند و ضمن ارتقای کیفی تولیدات از اثرات سوء آن در جامعه جلوگیری به عمل آورد.

 وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است به‌ نحوی سیاست‌گذاری کند که توسعه‌ی اقتصاد دیجیتال بر بستر شبکه ملی اطلاعات دارای مزیت‌های مالی و اقتصادی قابل ‌توجه نسبت به توسعه‌ی آن در خارج از شبکه ملی اطلاعات باشد.

با وجود تصویب بند (ی) تبصره ۶، کارشناسان همچنان برخی ایرادات را به این مصوبه وارد می‌دانند؛ برای مثال قرارداد شرکت ایرانسل با دولت سال ۱۴۰۰ به پایان می‌رسد و تمدید آن طبق موافقت طرفین نباید شامل افزایش حق‌السهم دولت شود. وزیر ارتباطات و معاونان او هشدار داده‌اند که افزایش مالیات اپراتور راهی ‌جز گران شدن اینترنت در سال آینده نخواهد داشت و در غیر این صورت، منجر به تحمیل ضرر و زیان و ورشکست شدن تدریجی آن‌ها می‌شود.

کارشناسان می‌گویند گرفتن حق‌السهمی از شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اینترنت به شرکت مخابرات، منصفانه به‌ نظر نمی‌رسد و توسعه‌ی اینترنت ثابت را به ‌دنبال نخواهد داشت. باید دید واکنش اپراتورها و شرکت‌ها در روزهای آتی چه خواهد بود.

 

منبع : 

https://www.zoomit.ir/tech-iran/369074-guardian-council-approved-increase-proportional-share-operators/

 



:: بازدید از این مطلب : 115
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 8 فروردين 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : ساحل

مصوبه، حق‌السهم دولت از اپراتورها پس از پایان قرارداد فعلی آن‌ها ۱۰ درصد افزایش می‌یابد و مبلغ ۳ هزار میلیارد تومان دریافتی، به تولید محتوا و نظارت در فضای مجازی، توسعه‌ی زیرساخت اینترنت ثابت پرسرعت توسط شرکت مخابرات و توسعه‌ی شبکه ملی اطلاعات اختصاص داده خواهد شد.

از میان اپراتورها، تنها قرارداد ایرانسل در سال ۱۴۰۰ به پایان می‌رسید و همین موضوع عملا باعث می‌شد در سال آینده، تنها ایرانسل شامل ۱۰ درصد افزایش مالیات شود. اما ایرانسل پیش از پایان سال ۱۳۹۹ پروانه خود را نزد سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تا تیرماه ۱۴۰۵ تمدید کرده است.

پروانه این شرکت تیرماه ۱۴۰۰ به پایان می‌رسید؛ اما از آنجا که اپراتورهای همراه ملزم هستند مذاکرات تمدید پروانه را یک سال پیش از پایان مهلت پروانه آغاز کنند، ایرانسل پیش از موعد پروانه‌اش را تمدید کرده است.

گفتنی است قرارداد همراه اول در تیرماه ۱۴۰۲ و رایتل مرداد ۱۴۰۹ به اتمام می‌رسد؛ در نتیجه تا آن زمان مشمول مصوبه جدید مجلس نمی‌شوند.

 

منبع: 

 

https://www.zoomit.ir/tech-iran/369099-irancell-skipped-increasing-proportional-share-1400/



:: بازدید از این مطلب : 118
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 8 فروردين 1400 | نظرات ()